Voorlichting
22-03-2018

Onze keten in beeld: kalfsvellenverwerking

Een belangrijke schakel in onze keten is onze dochteronderneming Oukro. Oukro is de grootste kalfsvellenverwerker van de wereld. Het bedrijf verwerkt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen kalfsvellen, hoofdzakelijk afkomstig van de VanDrie Group kalverslachterijen.


De kalfsvellen van Oukro vinden hun weg over de hele wereld naar leerlooierijen en producenten van schoenen, tassen, kleding en naar de auto-industrie voor bekleding van interieur.
Bert Bruinier is kwaliteitsmanager bij Oukro. Hij vertelt over zijn werk: "Het produceren van het kalfsvel begint in de slachterij waar na het slachten de huid van het dier wordt gevild. Wij zorgen dat de kalfsvellen goed worden verwerkt voor onze afnemers, bijvoorbeeld leerlooierijen. Een kalfsvel van optimale kwaliteit wordt gerealiseerd in samenspel met de hele keten. Transport, houderij en slachterij: elke schakel draagt bij."
De afnemers van Oukro zijn erg kritisch op de kwaliteit van de kalfsvellen. Bert legt uit waarom de zorg voor kalveren in de houderij en tijdens het transport zo belangrijk is voor Oukro: "Beschadiging aan de kalfsvellen verminderen de kwaliteit en de prijs. Het is lastig dat beschadigingen aan de huid soms pas aan het licht komen bij onze verwerking. Als een kalf jong is, kan een huidbeschadiging grotendeels zonder litteken genezen. Maar onderhuids blijven de littekens wel aanwezig. Het is dus belangrijk om rustig en zorgvuldig om te gaan met kalveren. Een klein verkeerd gemonteerd boutje in een kalverstal of vrachtwagen kan al leiden tot schade aan de huid van het kalf. We werken daarom samen met onze kalverhouders en slachterijen om te zorgen dat we schades beperken."


  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding